La Ruta del Cister presenta un producte turístic innovador i únic a nivell internacional

27/05/2021

Representa un projecte sostenible i amb l'objectiu de desestacionalitzar la demanda al territori

Els consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell impulsen la La Ruta del Cister Trail - walk – run – BTT, una proposta que té per objectiu promoure i potenciar el turisme esportiu a través d’una app que permetrà recórrer el GR-175 practicant el senderisme, el running o la BTT. Enric Ferré, conseller comarcal de Turisme de l’Alt Camp, destaca, precisament, que es tracta d’una iniciativa que "permetrà seguir dinamitzant" les tres comarques i la ruta turística que les enllaça.

Aquesta acció de promoció turística, que s’ha presentat aquest dimecres en format virtual, pretén desestacionalitzar el turisme, està basada en la sostenibilitat -causant el mínim impacte al territori-, apropa l’usuari a la natura i a l’aire lliure, evita les aglomeracions, mostra la riquesa paisatgística i el patrimoni cultural de les tres comarques i s’associa als valors positius de l’esport, tal com ha recordat Sílvia Iturria, la consellera comarcal de Turisme de la Conca de Barberà, que ha assenyalat que la iniciativa suposa "un nou concepte" d’activitat turística dirigida "a un públic que ens interessa atreure" i que ha crescut durant la pandèmia per la Covid-19.

La iniciativa es presenta en un format original de gestió autònoma basada en reptes i tenint en compte la situació d’emergència sanitària actual a causa de la Covid-19. Gràcia Auró, la consellera comarcal de Turisme de l’Urgell, destaca que "permetrà millorar l’experiència turística" de la Ruta del Cister, que se situa en "un entorn profundament humanitzat".

Les persones que hi vulguin participar s’hauran de descarregar l’aplicació gratuïta i certificada Liverun en qualsevol de les plataformes online, Play Store o Apple Store. Després, caldrà activar la ruta i seguir el track establert del repte que s’escolleixi per tal de poder registrar el temps i una classificació provisional. La mateixa app permetrà consultar les classificacions, previsions de pas, informacions tècniques i turístiques, així com utilitzar l’audioguiatge. El sistema agafa les dades de geolocalització del GPS i quan no hi ha cobertura mòbil emmagatzema les dades i quan torna a agafar cobertura, les envia totes. La seva icona no es mourà però després s’actualitzarà.

Punts de sortida i arribada als monestirs

Hi haurà tres punts de sortida i arribada, un a cada un dels monestirs, on hi haurà un petit plafó informatiu amb un codi QR que enllaçarà a l’aplicació mòbil de forma gratuïta i a un website personalitzat. A través de la xarxa mòbil, el dispositiu detectarà els diferents punts de control i avisos per veu i s’informarà en temps real i amb dades oficials.

A més, la plataforma està vinculada a la web larutadelcister-off.livetrail.net on es mostren les informacions diverses de les rutes i s’hi publicaran els resultats del temps dels diferents participants, per reptes i per categories. A diferència d’altres plataformes més populars com el wikiloc o l’Strava, els recorreguts que pengen els usuaris no estan supervisats per cap gestor del territori. En canvi, el sistema de LiveTrail ve definit per un gestor del territori i estan supervisats.

L’activitat té establert un calendari d’assoliment de nou mesos repartits en dos anys, de manera que es desenvoluparà en diferents temporades. La primera fase entrarà en funcionament el proper 1 de juny i s’allargarà fins el 18 de juliol. A la tardor, tornarà a funcionar de l’11 de setembre al 28 de novembre. Per saber les dates de 2022, caldrà consultar el calendari a la mateixa applicació.

Els reptes que s’han delimitat són:

  • Repte 1. (R1) Pobet - Vallbona (25,6 Km.)
  • Repte 2. (R2) Valbona - Santes Creus (43,7 Km)
  • Repte 3. (R3) Santes Creus - Pobet (34,8 Km)
  • Repte 4. (R4) Utra Ruta del Cister, recorregut complert (103 Km.)

El participant podrà optar per realitzar els reptes en diferents modalitats: caminant (WALK), corrent (RUN) o en bicicleta de muntanya (BTT). Els recorreguts s'estableixen seguint escrupolosament els itineraris marcats de la Ruta del Cister, pel traçat del GR-175. L’inici i final de cada tram, s'ubicarà a un punt de sortida i arribada, a cada un dels monestirs i es distribuiran diferents punts de pas obligatoris al llarg del recorregut. Es tracta, no obstant, d’una activitat gratuïta, autònoma i oberta, ja que després de descarregar l’App, el participant pot realitzar cadascun del trams escollits de forma individual i en el moment que vulgui, dins la temporalitat establerta.

Activitat pionera a Catalunya

La Ruta del Cister Trail - walk – run - BTT és una activitat pionera a Catalunya i al món, pel seu format i pel que representa a nivell de producte turístic, que es projectarà a nivell internacional, per això l’aplicació mòbil es presenta en diferents idiomes. Gonzalo Gil, de Drac Actiu SL, exposa la "gran dificultat que suposa en aquests moments tirar endavant projectes de dinamització turística" a causa de la Covid-19. Per la seva banda, Néstor Bohigas, de No Limits SL, ha explicat que el projecte "s’ha accelerat" a causa de l’actual situació de crisi sanitària, però que ja fa temps que s’hi treballava.

Aquest projecte ha estat ideat i realitzat per dues empreses de prestigi dins del món de l’esport, del turisme i de l’oci, que seran les encarregades de coordinar el projecte: Drac Actiu SL i No limits SL i compta amb el suport de la Diputació de Lleida i la Diputació de Tarragona.

Nova Tàrrega / Foto: Ramon Bonet