Castellserà excava i senyalitza trinxeres de la Guerra Civil per donar-les a conèixer

08/12/2023

Part de les antigues fortificacions defensives al llarg del Canal d'Urgell

L’ajuntament de Castellserà ha finalitzat l’excavació arqueològica d’una part de les trinxeres de la Guerra Civil, a la línia defensiva del Canal d’Urgell. Els treballs han permès recuperar les antigues fortificacions i es completaran amb la instal·lació de plafons explicatius. Es tracta d’una actuació que ha costat una mica més de 23.000 euros i que ha estat subvencionada per l’IEI. Les trinxeres ara recuperades són només una part de les que es troben al llarg del Canal d’Urgell al terme de Castellserà. Tanmateix, són les grans, amb uns cent metres de longitud. A més, es troben dins de la Ruta dels 4 Aixoplucs, que en els últims anys el consistori també ha restaurat juntament amb un observatori d’artilleria vinculat a aquesta la línia defensiva. L’ajuntament preveu organitzar una jornada oberta el mes de gener vinent per explicar als veïns aquesta actuació.

El dia 4 d’abril del 1938, l’Estat Major Central de l’Exèrcit de la República va dictar les Directives per a les línies de defensa a Catalunya, mitjançant les quals es disposava la construcció de sis línies fortificades per impedir l’avanç de les forces franquistes. D’aquestes, només es van finalitzar l’L-1, la primera línia de cara, i l’L-2, que s’estenia des de la Seu d’Urgell fins a Tarragona.

Paral·lelament, es van dur a terme construccions que no estaven contemplades en el projecte inicial. Entre aquestes, la línia defensiva al llarg del Canal d’Urgell, complementària a l’L-2. La seua construcció va finalitzar a la tardor del mateix any i estava formada per diversos elements de fortificació com trinxeres, nius de metralladores i de fusells, refugis, observatoris, polvorins i pistes de comunicació, entre altres elements defensius.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega) / Foto: Ajuntament de Castellserà