Tàrrega iniciarà a principis del 2024 el centre de dia per a malalts d’Alzheimer

15/11/2023

Crespín visita l’entitat, que busca 1,5 milions per completar les obres

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tàrrega i Comarca (AFATC) iniciarà a començaments del 2024 les obres del nou centre de dia per atendre persones amb malalties neurodegeneratives. De fet, està previst que aquesta setmana l’entitat, amb l’ajuda de l’ajuntament, adjudiqui els treballs.

L’associació compta per ara amb una subvenció de més de 900.000 euros. Procedeixen dels ajuts del 0,7 per cent de l’IRPF per a projectes d’interès social. Tanmateix, l’entitat en necessita més per completar el centre. Teresa Robert, presidenta de l’AFATC, va explicar que “ens falten 1,5 milions perquè aquest somni sigui una realitat”. En els propers mesos es reuniran amb la Generalitat i la Diputació.

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, va visitar dilluns les instal·lacions actuals de l’entitat, situades al carrer Alonso Martínez. Crespín va animar l’associació a presentar el projecte davant de la Generalitat, perquè el 2022 i el 2023 “el Govern d’Espanya ha transferit uns 400 milions d’euros de fons Next Generation de la UE per a polítiques de cures, igualtat i socials, i per fer realitat justament projectes com el que té sobre la taula l’AFATC, per tant quadra al 100% amb l’objectiu d’aquests fons”. Crespín va afegir que és possible que no siguin a temps “de poder aconseguir la subvenció pertinent amb els diners ja transferits aquests dos últims anys, però han de presentar-lo” perquè puguin optar a ajuts que es convoquin amb les pròximes transferències a la Generalitat. Finalment, va afirmar que “es tracta d’un projecte de gran dimensió i importància”.

El centre es construirà en un terreny de 3.300 metres quadrats situat a la zona del càmping i que l’ajuntament va cedir a l’entitat. En total, ocuparà una superfície de 1.126 metres quadrats, dels quals 283 es destinaran a tallers i 532 a patis exteriors poblats d’arbres.

 

Participen en una investigació d’estimulació cognitiva

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tàrrega i Comarca (AFATC) participa juntament amb més de mig centenar d’entitats de l’Estat en un projecte d’investigació pioner impulsat pel Centro de Referencia del Alzheimer y otras demencias de Salamanca. L’objectiu és demostrar l’eficàcia de l’estimulació cognitiva en persones que tenen algun tipus de deteriorament cognitiu, utilitzant un tipus d’intervenció molt aplicada a Anglaterra, la Cognitive Stimulation Therapy (CST). Aquest estudi es prolongarà durant un any, a partir del qual s’obtindran els primers resultats. Tretze usuaris de l’AFATC participen en aquesta iniciativa.

En l’actualitat, l’entitat atén 64 usuaris i les seues famílies. El nou centre permetrà atendre més d’un centenar de persones.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)