La construcció de la rotonda a l'encreuament de la carretera C-53 amb les vies LV-3028 i LV-3344 cap a Castellserà i Ivars d'Urgell començarà el proper mes de juliol, segons va anunciar ahir la consellera de Territori, Sílvia Paneque. Aquest projecte, llargament reivindicat pel territori, té com a objectiu principal millorar la "seguretat viària i la mobilitat" en un punt que la mateixa consellera ha qualificat com a "negre", on s'han registrat tres víctimes mortals en accidents el 2011 i 2023, a més de nombrosos sinistres durant els darrers 25 anys.
Durant la presentació del projecte, Paneque va explicar que aquesta nova infraestructura viària és plenament compatible amb el model 2+1 que la Generalitat té previst implementar en un futur a la C-53 entre Tàrrega i Balaguer. "Aquest disseny permet no fer un consum excessiu del territori, però sí tenir un carril central segregat en la majoria dels casos, per reduir la sinistralitat en un 20% en els xocs frontals", va destacar la consellera, tot recordant que precisament en aquests tipus de col·lisions és on es registren actualment la major part de les víctimes.
Característiques i terminis del projecte
La nova rotonda, que suposarà una inversió de 725.000 euros, comptarà amb un diàmetre exterior de 48 metres, una calçada anular de 8 metres i vorals diferenciats de 0,5 metres (a l'interior) i d'un metre (a l'exterior). A més, disposarà d'un sistema d'il·luminació autònoma per garantir la visibilitat en tot moment. L'empresa Sorigué serà l'encarregada d'executar els treballs, que tindran una durada aproximada de cinc mesos.
Peticions de millores globals a la C-53
A l'acte van assistir-hi els alcaldes de Castellserà, Marcel Pujol; la Fuliola, Jaume Ferrer; i Penelles, Eloi Bergós, juntament amb representants de la plataforma Som Rotondes C-53. Tot i celebrar aquesta actuació concreta, els assistents van insistir en la necessitat d'implementar millores de seguretat al llarg de tot el tram de la C-53, sol·licitant més rotondes i reclamant "un projecte global" per a aquesta via que connecta Tàrrega amb Balaguer.
Estratègia viària sostenible de la Generalitat
Aprofitant la visita, la consellera Paneque va detallar altres línies d'actuació del departament en matèria viària. "Estem descarbonitzant les nostres carreteres amb un programa a cinc anys que ens assegurarà que d'aquí al 2030 la nostra xarxa viària tingui petjada zero i sigui sostenible en termes energètics", va afirmar. Aquest pla inclou l'aprofitament d'espais antropitzats com antics peatges o túnels per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques que generin electricitat per a la mateixa xarxa.
La consellera també va esmentar un ambiciós programa dotat amb més de 700 milions d'euros, també a cinc anys vista, per a l'actualització sostenible del ferm de les carreteres catalanes utilitzant material reciclat, "que a més té un 25% més de durada que el tradicional".
Cal destacar que durant la visita, membres de la plataforma Pobles Vius van mostrar cartells contraris a la planta de biogàs projectada a la Sentiu de Sió i a altres instal·lacions similars amb el lema "Ponent no és un abocador". El seu portaveu, Gerard Batalla, va lliurar un manifest a la consellera expressant la seva preocupació per aquests projectes al territori.