Joves de Bellpuig reparteixen ampolles per diluir el pipí dels gossos

31/12/2023

Dissenyades en un camp de treball després de reciclar-les dels locals de restauració del municipi

Una desena de joves de Bellpuig van repartir divendres ampolles d’aigua entre els propietaris de mascotes per diluir el pipí dels gossos. Les van dissenyar durant cinc dies en el marc d’un camp de treball organitzat per l’ajuntament a través de Lleure Quàlia. Xavier Monné, un dels joves participants, va destacar que “és una bona iniciativa perquè els propietaris de mascotes prenguin consciència de la importància de respectar i mantenir neta la via pública”.

Cal destacar que les ampolles utilitzades van ser reciclades de bars i restaurants de la localitat, que van recollir els mateixos joves. Durant els cinc dies que va durar el camp de treball (21, 22, 27, 28 i 29 de desembre) també van dissenyar uns cartells amb el lema 'Si tens gos, tens responsabilitats' en què recorden als propietaris de gossos que tenen la obligació d'inscriure l'animal a l'ajuntament, xipar-lo, utilitzar corretja i morrió, recollir els excrements i diluir el pipí, alhora que destaquen que l'incompliment d'aquestes normes pot suposar sancions de fins a 1.000 euros.

Aquest camp de treball local va ser la continuació del que es va dur a terme l'estiu passat en què una quinzena de joves d'entre 12 i 16 anys van fer un treball d’investigació per detectar els punts del municipi més conflictius. Seguidament van proposar a l'ajuntament espais per instal·lar-hi pipicans i van dissenyar una campanya de sensibilització sobre tinença d'animals de companyia, que ara han ampliat, alhora que van proposar millores a l'ordenança municipal. Ara el camp de treball s'ha centrat en el pipí de les mascotes i en un treball de camp per detectar les colònies de gats de Bellpuig, que n'han trobat una.

Precisament, l'ajuntament de Bellpuig va aprovar el passat 18 de desembre la nova ordenança de tinença i de protecció d'animals que recull les aportacions dels joves al camp de treball.

L'alcalde, Jordi Estiarte, va fer una valoració "molt positiva" d'aquest camp de treball que "novament ha incidit en la vessant cívica de l'activitat". Estiarte va explicar que “els participants han pogut identificar les problemàtiques a nivell municipal que genera l'incivisme d'alguns propietaris d'animals de companyia i han aportat solucions dissenyant campanyes de sensibilització i estratègies d'actuació associades a aquestes campanyes que, a més, han portat a la pràctica”. L'alcalde de Bellpuig va assegurar que “aquest camp de treball aspira a afavorir el compliment col·lectiu de la renovada normativa municipal de tinença i protecció d'animals i implicar els joves en una cultura col·lectiva de respecte cap a la resta de la comunitat, el municipi i l’entorn urbà i natural”. Estiarte va agrair la participació i implicació dels joves que “ha estat propositiva i proactiva”.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)