Presenten la ruta cicloturística de la Vall del Sió

12/04/2022

Un nou itinerari de 74 quilòmetres per a bicicletes i vianants que recorre 15 minuts, des de Sant Guim fins a Balaguer

La Font de Gàver, on neix el riu Sió, va acollir dissabte la presentació de la ruta cicloturística de la Vall del Sió, un itinerari per a bicicletes i vianants de 74 quilòmetres de trajecte que recorre una quinzena de municipis de tres comarques (Segarra, Urgell i Noguera), des de Sant Guim de Freixenet fins a Balaguer, amb l’objectiu de posar en valor el territori de la vall d’aquest riu i dinamitzar l’economia de la zona.

La presentació es va fer dissabte a la Font de Gàver, el punt on naix el riu Sió, al municipi d’Estaràs. Hi van participar el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; el secretari d'Infraestructures de la Generalitat, Isidre Gavín, i alcaldes i representants dels quinze municipis de la ruta, cadascun dels quals compta amb plafons on es detallen els atractius que ofereixen dins el recorregut. També hi van ser presents representants d’entitats esportives i operadors turístics de les tres comarques que recorre la ruta.

El president de la Diputació va destacar que la ruta està concebuda com “un element dinamitzador de les tres comarques per on passa el riu Sió”, ja que té l’objectiu de “fomentar un turisme familiar i sostenible que doni a conèixer el patrimoni i els equipaments turístics dels quinze municipis inclosos a la ruta”, que són Balaguer, La Sentiu de Sió, Cubells, Montgai, Preixens, Agramunt, Puigverd d’Agramunt, Ossó de Sió, Els Plans de Sió, Torrefeta i Florejachs, Tarroja, Cervera, Les Oluges, Sant Guim de Freixenet i Estaràs.

Un terreny, el del turisme sostenible, en el que les comarques de Ponent són “capdavanteres”, tal com aquesta ruta exemplifica.

A més dels quinze municipis, el projecte ha implicat tres consells comarcals i ha permès rehabilitar, tot resseguint la riba del Sió, l’entorn de la llera del riu i els seus camins, així com oferir una senyalització adient pensada per a ciclistes i també per a vianants. S’ha buscat, a més, aprofitar les vies verdes o camins pedalables ja existents i degudament senyalitzats, així com camins rurals o forestals. També s’ha tingut en compte que siguin camins aptes per als diferents nivells dels usuaris, així com el fet de situar els extrems de la ruta en punts que disposen d’estació de tren, com són Sant Guim de Freixenet i Balaguer, el que pot facilitar un turisme combinat entre la bici i el tren.

Aquest nou itinerari per la Vall del Sió s’emmarca, a més, en la conformació d’una xarxa de rutes cicloturístiques a Catalunya i, concretament a les comarques lleidatanes, mitjançant la seva connexió amb la ruta Intercatalunya, que va de Lleida a Girona passant per Cervera i Manresa; la ruta dels Llacs, de Lleida a la Pobla de Segur passant per Balaguer; i la ruta dels Castells amb la seves diverses variants.

Redacció - SEGRE / Foto: Diputació de Lleida