L’Eixideta commemora els 10 anys de l’Àliga de Tàrrega amb la presentació de l’Àliga Petita

12/05/2017

La Plaça Major de Tàrrega ha aplegat un any més milers de persones que no s’han volgut perdre la festa dels més petits, carregada d’expressions culturals

Milers de persones s’han congregat a la Plaça Major de Tàrrega per viure una multitudinària Eixideta que enguany ha commemorat els 10 anys de l’Àliga de Tàrrega. Després de l’encesa de la tradicional tronada, la qual marcava antigament l’inici de la festa, les portes de l’església de Santa Maria de l’Alba s’han obert per donar pas a la gran novetat de l’Exideta d’aquest any, l’Àliga Petita de Tàrrega. A continuació, el pregoner, acompanyat dels Macers, ha marcat l’inici de la cercavila que ha recorregut els carrers de la capital de l’Urgell.

El seguici i la posterior demostració ha comptat un any més amb la participació de diverses entitats targarines com ara Targalets, Arquets, Coral Infantil Mestre Güell, Petits Diables de BAT, Bastoners Petits de l’Esbart Albada, Agrupament Escolta i Gegantons. Els han acompanyat també els Nans de Guixanet, la Fal·lera Gegantera, i  els Nans de la Barra.

Un dels punts més àlgids de la festa ha estat el ball de la versió infantil de l’Eixida, la dansa típica de Tàrrega.

Aquesta ha estat la quarta edició de l’Eixideta, una iniciativa sorgida l’any 2014 amb l’objectiu de recuperar els elements més emblemàtics del folklore popular. L’Eixideta a més vol apropar aquesta cultura als més menuts, com s’ha fet aquest any amb la creació de l’Àliga Petita.

Les altres cites de cultura popular de la Festa Major de Tàrrega seran L’Eixida, la Processó i Seguici Festiu de les Santes Espines, i La Nit del Tararot, el pròxim dissabte; i la Trobada de Gegants i Capgrossos, el diumenge.

Francesc García