Igualtat i Feminismes obrirà a Tàrrega un nou Servei d'Intervenció Especialitzada per a l'atenció a les violències masclistes

24/02/2023

El departament invertirà 2,9 milions d’euros a la vegueria de Lleida per a polítiques i serveis d’igualtat i feminismes

El Departament d’Igualtat i Feminismes obrirà a Tàrrega un nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) per a l’atenció a les dones en situació de violència masclista i a les seves filles i fills. Així ho ha anunciat la consellera, Tània Verge Mestre, aquest divendres durant la seva visita a la capital de l’Urgell. El de Tàrrega serà un dels sis nous SIE que l'executiu posarà en marxa al llarg de 2023, juntament amb el de Tortosa, que es va anunciar la setmana passada.

Els Serveis d’Intervenció Especialitzada són els serveis més integrals d’atenció per a les dones que han viscut violències”, ha destacat la consellera. “Són serveis amb equips multidisciplinaris on hi ha juristes, psicòlogues, treballadores socials i educadores socials”, ha explicat Verge, que ha recordat tot allò que poden oferir aquests recursos, com l'acompanyament psicològic, l’assessorament jurídic, l’acompanyament en la tramitació de prestacions i el suport per a l’accés a l’habitatge o la inserció laboral, entre altres. “Estem reforçant cadascun dels SIE amb més professionals i més especialització, i també n’estem obrint de nous, perquè els serveis s’apropin a les dones, perquè siguin veritablement serveis de proximitat i que el compromís de país amb l’erradicació de les violències masclistes tingui una traducció pràctica per a totes les dones”, ha subratllat la consellera.

En aquests moments, Catalunya compta amb 17 SIE. El nou SIE de Tàrrega complementarà, a la vegueria de Lleida, les atencions que actualment es proporcionen des del SIE de la capital del Segrià. Al llarg de 2022, aquest equipament ha acompanyat gairebé 900 adolescents i dones en el seu procés de superació de les violències masclistes, i més de mig centenar de filles i fills d’aquestes dones.

Des de la creació del Departament d'Igualtat i Feminismes, al 2021, el pressupost de Catalunya per a les polítiques d’igualtat i feminismes ha augmentat un 153%. El nou acord de pressupostos es traduirà en 2,9 milions d’euros de finançament per a aquestes polítiques a la vegueria de Lleida, uns 300.000 euros dels quals s’invertiran a l’Urgell.

Minut de silenci per un any de guerra a Ucraïna
La visita d’aquest divendres ha coincidit amb el primer aniversari de la invasió russa d’Ucraïna. La consellera, que ha encetat la jornada amb una reunió amb representants de la comunitat ucraïnesa de Tàrrega, ha subratllat que “avui és un dia dolorós”. “La guerra és un atac frontal als drets humans, i ha causat molt patiment al poble ucraïnès”, ha afirmat.

Verge ha recordat que, en aquests moments, al voltant de 21.500 persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna estan establertes a Catalunya, i d’aquestes, aproximadament el 85% estan acollides fora del programa estatal. En aquest sentit, Verge ha destacat que els consells comarcals, els ajuntaments i el Govern de la Generalitat han treballat amb “una cooperació absoluta per poder garantir l’accés a drets bàsics, com l’educació, la salut o altres serveis públics que permeten que les persones desplaçades formin part de la nostra comunitat social i política mentre estiguin al nostre país”. A dia d’avui, l’Urgell acull 227 persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna, i el conjunt de la vegueria de Lleida, 1.160.

Al migdia, Verge ha participat en el minut de silenci convocat en rebuig a la guerra a la plaça Major de Tàrrega, al costat de l’alcaldessa del municipi, Alba Pijuan Vallverdú. També s’hi han sumat la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés Saura, i la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses Navarra, que han acompanyat la consellera al llarg de la jornada.

Després del minut de silenci, la consellera i l’alcaldessa s'han reunit amb diverses associacions feministes i de dones de Tàrrega per compartir avenços i reptes en matèria d’igualtat i feminismes. Entre altres, s’ha donat a conèixer a les organitzacions del municipi la propera obertura del Servei d’Intervenció Especialitzada, el futur Servei d’Intervenció en Crisi i el programa TempsxCures.

Infolleida