Els Premis Culturàlia de Tàrrega distingeixen el talent creatiu de les terres de Lleida

27/11/2022

La 24a edició dels guardons al mèrit social i cultural homenatgen la pel·lícula ‘Alcarràs’, el periodista Josep Castellà, el festival musical Paupaterres, l’Escola d’Art Ondara i la Fundació Lo Pardal - Guillem Viladot

Els Premis Culturàlia de Tàrrega han brillat de nou com a gran aparador del treball, l’empenta i el talent de les comarques de Lleida. El Teatre Ateneu de la capital de l’Urgell va acollir ahir dissabte la gala de lliurament de la 24a edició dels guardons, atorgats pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura. Com ja és tradició, es van entregar cinc distincions a persones i entitats que destaquen per la seva tasca en favor de les humanitats, la promoció del territori i la seva identitat. Arts plàstiques, cinema, música, literatura i periodisme han estat les variades disciplines reconegudes enguany. Així ho va posar de relleu l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú: "aquests guardons són cultura en majúscules i esdevenen una font d’inspiració per a tots nosaltres". Per la seva part, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, va afirmar en qualitat de convidada d’honor que "la cultura ens nodreix i ens ajuda a avançar com a societat, com a persones i com a país".

La pel·lícula ‘Alcarràs’ es va erigir com un dels protagonistes de la vetllada en rebre el Premi Culturàlia intercomarcal. Guardonat amb l’Os d’Or a la Berlinale i escollit per representar Espanya als Oscar 2023, el film ha estat reconegut per la seva reivindicació de la pagesia lleidatana i el mon rural. Va recollir el guardó part de l’elenc encapçalat pels bessons targarins Joel i Isaac. La directora Carla Simón també va adreçar una salutació a través de la projecció d’un vídeo. Un altre moment emblemàtic de la nit fou el Premi Culturàlia a la persona, concedit aquesta vegada al periodista i comunicador targarí Josep Castellà. Veterà cronista de l’actualitat local i prolífic activista cultural, Castellà va expressar la seva estima incondicional cap a la ciutat de Tàrrega i la seva gent.

D’altra banda, el festival musical Paupaterres, que l’any vinent celebrarà el seu primer quart de segle de trajectòria, fou reconegut amb el Premi Culturàlia a l’entitat per difondre la diversitat cultural des de Tàrrega. Van recollir el guardó Marc Calderó, Eva Balcells i Lluís Agea, que van posar de relleu el caràcter referencial del festival. L’Escola d’Art i Superior de Disseny Ondara de Tàrrega fou distingida amb el guardó en la categoria artística. El centre docent, els orígens del qual es remunten al 1777, desenvolupa una ingent tasca dins l’àmbit de l’ensenyament de les arts plàstiques. I en l’àmbit comarcal es va homenatjar Lo Pardal – Fundació Guillem Viladot en suport a la commemoració del centenari del naixement del polifacètic creador agramuntí.

Prèviament, el president del Centre Cultural de Tàrrega, Pep Vall, i el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, van obrir la gala exalçant la cultura “com a eina clau que ens uneix i ens fa evolucionar”. Precisament, la unió d’esforços va contribuir a fer possible una gala ben lluïda: Mireia Ribó a la presentació, Marc Andreu a la realització dels vídeos i Llorenç Corbella al disseny de l’espectacular escenografia. Val a dir que la figura del guardó és obra de l'artista targarí de forja Josep Castellana. La vetllada, que va omplir la sala de públic, es va amenitzar amb la música en directe de la Corb Band, grup d’arrels urgellenques. A més de la consellera Meritxell Serret, la convocatòria va aplegar altres autoritats destacades com el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, alcaldes de la comarca i representants de l’arc consistorial targarí.

InfoLleida