Firacóc de Tàrrega: el cóc urgellenc arriba amb més força que mai

16/05/2025

La 37a edició de la mostra gastronòmica reuneix una vintena d'expositors amb productes de fleca tradicionals i innovadors durant la Festa Major de maig

La ciutat de Tàrrega es prepara per acollir una nova edició de la Firacóc, l'esdeveniment gastronòmic més emblemàtic de la comarca de l'Urgell que tindrà lloc els dies 17 i 18 de maig en el marc de la Festa Major. Aquesta 37a edició de l'Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca comptarà amb la participació d'una vintena d'expositors d'arreu del territori, consolidant-se com una cita imprescindible pels amants de la gastronomia tradicional catalana i, especialment, del cóc urgellenc.

L'espai MerCAT serà l'epicentre d'aquesta fira on es podran trobar les varietats més tradicionals del cóc, com l'escalivada, la llonganissa o l'arengada, però també noves elaboracions amb ingredients més innovadors. La regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, ha destacat "el caràcter de proximitat del certamen, amb productors de la zona i també de poblacions com Vic i Manresa, fet que demostra l'interès que desperta arreu". Per la seva banda, l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha definit la Firacóc com "un punt diferencial de la Festa Major de maig", i ha remarcat que "cada any s'esgoten gairebé totes les existències, fet que demostra l'èxit que té".

Els visitants podran gaudir de l'oferta gastronòmica en diversos horaris: dissabte de 18:00 a 22:30, i diumenge en doble sessió, de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 21:30. La inauguració oficial tindrà lloc dissabte a les 18:00 hores a l'espai MerCAT.

Tradició i innovació en un mateix espai

El cóc urgellenc, protagonista indiscutible d'aquesta fira, representa una de les joies gastronòmiques de la comarca. Es tracta d'una mena de coca de recapte elaborada amb massa de pa fermentada i diversos ingredients al damunt. La Firacóc ha contribuït decisivament a mantenir viva aquesta tradició culinària i a projectar-la més enllà de les fronteres locals, aprofitant l'interès creixent pels productes artesanals i la gastronomia de proximitat.

A més del tradicional cóc, els assistents trobaran una àmplia gamma de productes de fleca, des de coques de recapte fins a pa de pessic, panadons, bunyols i panades. L'esdeveniment, organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, compta amb el suport del Gremi de Forners de les Terres de Lleida i del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació.

Una fira inclusiva i per a tothom

Una de les novetats més destacades d'aquesta edició és la incorporació d'una firma especialitzada en productes sense gluten, degudament acreditada per l'associació de celíacs de Catalunya. Aquesta iniciativa respon a la voluntat dels organitzadors de fer un esdeveniment inclusiu que permeti a totes les persones gaudir de les delícies que ofereix la fira, independentment de les seves necessitats alimentàries.

La Firacóc s'ha convertit en una plataforma ideal per mostrar el talent i la creativitat dels artesans flequers, que troben en aquesta cita anual l'oportunitat perfecta per donar a conèixer els seus productes. L'equilibri entre tradició i innovació és, sens dubte, un dels secrets de l'èxit d'aquest esdeveniment al llarg de les seves 37 edicions, consolidant Tàrrega com un destí gastronòmic de primer nivell a Catalunya.
Infolleida