La comarca de l'Urgell afronta la temporada de recol·lecció de pistatxo del 2025 amb perspectives favorables després d'un any off. El fenomen d'alternança natural que caracteritza aquest cultiu, pel qual els arbres alternen anys de producció abundant amb altres de més escassa, ha marcat significativament el calendari agrícola a la zona. Després que el 2024 fos pràcticament nul en termes de collita, els productors locals esperen recuperar rendiments considerables en aquesta campanya que està a punt de començar.
Ramon Boleda, productor de pistatxo a la comarca, indica que malgrat que les pluges de primavera van afectar parcialment la pol·linització, les expectatives continuen sent optimistes. "A les primeres plantacions, que daten del 2016, podríem arribar aquest any a rendiments propers als 1.500 quilos per hectàrea", assenyala Boleda. L'aspecte sanitari també acompanya, ja que no s'han detectat problemes significatius de mosquit verd ni de fongs, factors que contribueixen a augurar una collita sana. La recol·lecció s'iniciarà a finals de setembre i s'estendrà fins al 10 d'octubre, en un període d'entre 15 i 20 dies.
Un dels aspectes més valorats pels agricultors és l'estabilitat del preu al mercat del pistatxo. El fruit es cotitza de mitjana a uns 6 euros per quilo, tot i que aquesta xifra pot variar entre els 3 i els 10 euros depenent del rendiment específic de cada finca. Aquesta relativa estabilitat converteix el cultiu en una opció amb certa seguretat econòmica per als productors de les zones d'interior.
Noves vies de comercialització
Després de la sortida del Grup Borges del sector, els productors han hagut d'establir noves rutes comercials. Han aconseguit obrir vies de venda en diverses regions espanyoles com Andalusia, Còrdova, Granada, Albacete o la Manxa. Segons explica Boleda, el veritable repte no rau tant en la comercialització del producte, sinó en garantir el primer processat després de la collita, que requereix instal·lacions especialitzades per a l'assecatge del pistatxo en fresc.
Un cultiu en expansió a Ponent
El cultiu del pistatxo a Lleida va iniciar-se durant la dècada dels 1980, però va experimentar un fort impuls amb la construcció del canal Segarra-Garrigues i el suport del Grup Borges, que va promoure més de 500 hectàrees de plantacions a la zona. Actualment, amb empreses com Europistachios a Tàrrega, Foment Agrícola de les Garrigues a Maials i diversos projectes a l'Aragó, l'expansió d'aquest fruit sec es consolida com una alternativa estratègica per a l'agricultura de les comarques d'interior catalanes. Cal destacar que Espanya continua sent un país deficitari en la producció de pistatxo, ja que només produeix una part del que consumeix, mentre que l'exportació es limita a alguns mercats europeus.