Els alcaldes de les capitals de Ponent treballen per fixar la gent jove al territori

02/02/2024

Els sis representants volen recuperar la "regularitat" de les trobades passada la pandèmia per "cosir sinergies"

Els sis alcaldes de les capitals de comarca de la plana de Lleida han celebrat avui divendres a Tàrrega una nova trobada per consensuar propostes i mesures en favor del desenvolupament del territori. Hi han participat l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan; el paer en cap de Lleida, Félix Larrosa; la paera en cap de Balaguer, Lorena González; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el paer en cap de Cervera, Jan Pomés; i l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran.

Els eixos de la reunió han estat diferents temes d’actualitat que afecten les comarques de Ponent. Aquesta vegada, s’ha posat l’accent en la necessitat d’impulsar polítiques adreçades a la gent jove. “Hem de treballar perquè el nostre jovent es quedi a viure als nostres municipis”, ha assenyalat Alba Pijuan en nom de tots els alcaldes i alcaldesses participants a la trobada.

“Necessitem millors comunicacions entre les nostres poblacions perquè els joves puguin aprofitar l’oferta formativa de què disposem, hem de potenciar l’oferta ocupacional per a persones de tota mena de qualificació, i necessitem resoldre la manca d’habitatge”, ha afirmat.

De la mateixa manera, els alcaldes i alcaldesses han fet una crida al Govern de la Generalitat per tal d’impulsar mesures de suport al sector primari, “bàsic a les nostres terres”, a fi de fomentar que la pagesia sigui una opció a tenir en compte per al jovent. En aquest sentit, han reclamat una gestió eficient de l’aigua per fer front a la situació extrema de sequera. “Cal fer canvis estructurals per garantir que tinguem aigua malgrat el canvi climàtic”.

Pel que fa a infraestructures i comunicacions, els alcaldes i alcaldesses han valorat molt positivament el fet que a partir de la setmana vinent s’augmentin les freqüències de la línia ferroviària entre Lleida i Cervera amb 8 nous trens diaris (de dilluns a divendres) que s’afegiran als 6 actuals. Així mateix, també s’ha tractat la necessitat d’establir una estratègia conjunta per millorar la connexió mitjançant transport públic entre les diverses capitals de comarca així com amb la resta de poblacions de cada comarca.

Els representants municipals també han coincidit a posar en valor reunions com la celebrada avui divendres perquè “treballar en xarxa ens dona força per demanar a la resta d’institucions el suport necessari que ajudi a fer realitat iniciatives de millora del territori”.

La reunió d’avui, celebrada a les Sales Nobles del Museu Tàrrega Urgell, ha suposat la tercera trobada de les capitals de comarca de la plana de Lleida des que van iniciar aquesta plataforma de treball l’any 2019 a Lleida ciutat. Posteriorment es va continuar amb una segona convocatòria a Mollerussa l’any 2021.
Noèlia Burgos Domínguez | Text: InfoLleida