Tornabous manté viva la tradició dels pessebres

25/12/2023

Gràcies a la iniciativa d'un dels veïns, Nando Farré

En un moment en què les tradicions nadalenques dels països anglosaxons sembla que s'estan imposant, a Tornabous es manté ben viva la tradició del pessebre gràcies a un dels seus veïns, Ferran Farré, Nando per als amics. Aquestes festes se'n poden visitar dos.

Un al parc del Reguer format per una quarantena de figures construïdes totes amb material reciclat del mateix parc: restes de troncs o de baranes trencades, pinyes, branques… És un pessebre molt original en què no falta cap detall, a part del naixement de Jesús i els tres Reis procedents d'Orient, hi ha un ramat d'ovelles amb el seu pastor, un grup de porquets, pastors, animals treballant la terra com es feia antigament, un llenyataire, un pescador, una persona rentant roba al llac… Farré explica que l'any passat van instal·lar el naixement i aquest ha crescut fins a aconseguir 40 figures. Farré defensa que “fer un pessebre és molt gratificant i alhora que és molt didàctic, especialment per als més petits a qui els desperta la imaginació”. De fet, quan el van muntar, Farré va comptar amb l'ajuda dels alumnes de l'escola Espígol de Tornabous que també van aprofitar per fer Cagar el Tió al mateix parc.

D'altra banda, des de fa gairebé 15 anys Farré dissenya un pessebre als baixos de casa seva que ja és visita obligada de tots els veïns i dels clients de la seva fleca, ubicada al mateix habitatge. Es tracta d'un pessebre molt ponentí i únic ja que entre les figures hi ha l'església de Tornabous, el Pilar d'Almenara, una cabana de volta dels Plans de Conill, l'església de Pallerols, el seu avi fent de forner, la seva mare amb dues ovelles (una blanca i una altra negra) –com tenia de petita-, i aquest any ha incorporat una plantació de calçots en honor a Calçots el Guardià de la Guàrdia. Farré explica que la principal novetat d’enguany és que “en aquesta ocasió no he utilitzat molsa natural, n’hi havia poca i per respecte a la natura, he preferit buscar alternatives per donar el toc verd com utilitzar la ploma del canyís”. El pessebre ocupa 5 metres de llargada per 0, 8 metres d'amplada, al costat d'alguns annexos.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)