Tàrrega repassa un segle d’història del Teatre Ateneu en una exposició a la Sala Marsà

19/11/2023

Produïda per l’àrea de Cultura, la mostra també recorda altres espais i formacions escèniques sorgides a la capital de l’Urgell

L’ajuntament de Tàrrega ha inaugurat aquest divendres una exposició a la Sala Marsà que repassa la història del Teatre Ateneu de la ciutat en el marc del centenari de la seva obertura, inaugurat el 1923. Teatre Ateneu 100 anys! és una producció pròpia de la regidoria de Cultura a partir d’un treball de recerca dels tècnics Teresa Garcia, Xavier Garcia i Lluís Agea. 

La mostra, amb una extensa documentació, explica la història de l'edifici del Teatre Ateneu així com totes les reformes i modificacions que ha patit al llarg dels seus 100 anys i es complementa amb una llista de la vintena d'agrupacions teatrals que han sorgit a la ciutat des del 1900 i les diferents sales escèniques que ha tingut Tàrrega des del 1860 fins a l’actualitat.

Com a curiositat, Teresa Garcia, tècnica de Cultura, ha destacat que “tot apunta que el Teatre Ateneu havia estat anteriorment una fàbrica de llumins segons es dedueix d'una caixa llumins amb una imatge exterior del Teatre Ateneu quan va ser adquirit pels socis de la Societat Ateneu i una notícia d'un diari de Valls del 1879 que narrava que la fàbrica de llumins i el teatre que era al mateix edifici s'havia cremat totalment així com l'escenografia i el vestuari d'una companyia que hi treballava”. Segons Garcia, "arran d'aquesta informació es pot deduir que el Teatre Ateneu està construït des del 1877".

Per la seva part, l'alcaldessa, Alba Pijuan, ha explicat que "es tracta de l'exposició que l'ajuntament organitza per commemorar el centenari del Teatre Ateneu, una mostra molt didàctica en què podem aprendre moltes coses amb la investigació duta a terme pels tècnics de Cultura". Pijuan ha afegit que "la mostra narra l’evolució del Teatre Ateneu al llarg d’aquests 100 anys de vida però també la relació de les arts escèniques amb la ciutat de Tàrrega".

La mostra es pot visitar fins al 17 de desembre.

 

Àmplia retrospectiva

Els visitants podran descobrir que el teatre i local social construïts per la Societat Ateneu (fundada el 1919) a principis del segle XX ocupen l’espai d’una antiga fàbrica de llumins i recordar totes les remodelacions que s’han fet a l’equipament i que l’han convertit en centre neuràlgic de l’activitat cultural targarina.

De la mateixa manera, Teatre Ateneu 100 anys! explica al públic més jove que Cal Costa, l’Aliança, el Cafè de l’Oller i Cal Tòfol, entre altres, són alguns dels escenaris que han acollit representacions teatrals durant el darrer segle a la capital de l’Urgell, alhora que recorda totes les formacions teatrals locals, des de la BAT o el Grup Thespis fins a Emília Gargot o A-rítmics passant pel Drapaire Musical o Els Nois del Panís, entre molts altres. 

 

Sobre el Teatre Ateneu

La Societat Ateneu de Tàrrega, entitat cultural fundada a principis del segle XX per la burgesia local, va endegar l’any 1921 una campanya de recaptació de fons per a construir un teatre, el qual s’inaugurà dos anys després. L’edifici acollia teatre, balls populars i projeccions de cinema. Des de l’any 1984, la Societat Ateneu arrenda l’ús del teatre a l’Ajuntament i hi tenen lloc representacions escèniques, concerts, espectacles infantils i altres activitats socials i culturals. De totes les remodelacions que ha experimentat, les més significatives són la nova façana realitzada l'any 1994, les pintures murals de Josep Minguell al vestíbul de l'any 2000 i els treballs de millora fets l'any 2001, amb nova platea, amfiteatre i vestidors. El Teatre Ateneu té un aforament de 500 butaques.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)