Tàrrega instal·la plaques solars a l’escola Àngel Guimerà per autoabastir-se d’energia

07/02/2024

La instal·lació suposarà més estalvi econòmic, sostenibilitat i eficiència

L’ajuntament de Tàrrega du a terme la instal·lació de plaques solars per a l’autoconsum a l’escola Àngel Guimerà. Són un total de 200 plafons que generaran 80 quilowatts de potència nominal. Amb la implantació d’aquest sistema fotovoltaic, l’escola podrà autoabastir-se d’energia verda, fet que es traduirà en estalvi econòmic, eficiència i més sostenibilitat.

Al mateix temps, es preveu generar també energia excedent (60 quilowatts) que es destinarà a altres equipaments públics situats en un radi proper com són la llar d’infants La Pau, l’edifici de Serveis Municipals o la comissaria de la Policia Local.

Les plaques fotovoltaiques han estat subministrades dins un acord marc d’entitats locals de Catalunya amb una inversió de 92.240 euros, finançats pel mateix consistori. La instal·lació dels panells, que s’efectua en diferents cobertes del centre, finalitzarà a mitjans d’aquest mes de febrer i es procedirà posteriorment a fer la connexió a la xarxa d’electricitat.

 

Aviat també a la llar d’infants El Niu

D’altra banda, l’ajuntament de Tàrrega també té a punt el projecte per instal·lar plaques fotovoltaiques a la llar d’infants El Niu. En aquest cas, es preveu generar 15 quilowatts de potència nominal que servirien per autoabastir el centre. Es preveu un cost d’actuació de 17.345 euros, que se subvencionarien en major part mitjançant els fons europeus Next Generation.

Segons la regidora de Serveis Municipals i Medi Ambient, Laia Recasens, a “Tàrrega continuem desenvolupant així la implantació d’energies renovables, netes i respectuoses vers l’entorn. A la vegada promovem un estalvi significatiu de consum, que repercuteix a la factura de la llum”. Val a dir que la capital de l’Urgell també està duent a terme aquests dies una nova fase de renovació de l’enllumenat públic amb la instal·lació de més lluminàries de tecnologia led, que suposen un 60% d’estalvi.

 

Model inspirat en les comunitats energètiques

La instal·lació dels sistemes fotovoltaics al col·legi Àngel Guimerà, des del qual es proveirà energia verda a altres edificis, s’inspira en allò que es coneix com a comunitat energètica si bé en aquest cas només per a instal·lacions públiques i sense participació privada.

Segre-Nova Tàrrega / Foto: Ajuntament de Tàrrega