ACTUALITAT
La Fuliola reviu les tradicions del camp
07/07/2025
Les Festes del Segar i el Batre assoleixen la 45a edició amb gran èxit de públic a les demostracions de tasques agrícoles tradicionals
L'Era de la Fuliola es va omplir aquest cap de setmana de centenars de visitants que van poder contemplar les demostracions de tasques agrícoles tradicionals en el marc de la 45a edició de les Festes del Segar i el Batre. Els assistents van gaudir d'un viatge en el temps observant des de la sega a mà amb dalla fins a la trilla mecanitzada, recordant així les pràctiques agrícoles que formaven part del dia a dia dels nostres avantpassats.
Lluïsa Solsona, presidenta de l'associació organitzadora, ha fet una valoració "molt positiva" de l'esdeveniment celebrat aquest juliol de 2025. Com a principal novetat d'enguany, s'ha introduït el carnet del Petit Batedor per als infants que participessin en almenys cinc tallers diferents, entre els quals destacaven l'elaboració d'elements amb fang i vímet, cal·ligrafia amb peces de l'antiga fàbrica J. Trepat de Tàrrega o la construcció de pallers. Aquesta iniciativa ha estat especialment ben rebuda pel públic familiar, consolidant el caràcter intergeneracional de la festa.
Preservació del patrimoni agrícola tradicional
En els darrers anys, les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola s'han adaptat a les noves realitats logístiques, concentrant-se en un únic cap de setmana per facilitar la tasca dels voluntaris que fan possible aquesta celebració. Solsona ha destacat "l'entusiasme" dels segadors que no només realitzen les demostracions de tècniques agrícoles ancestrals sinó que també expliquen detalladament els processos als visitants, fins i tot convidant-los a provar-ho en primera persona.
Activitats complementàries i gastronomia local
El programa d'aquesta edició ha inclòs també una demostració de construcció d'una paret mitjançant la tècnica ancestral de la tàpia, a càrrec dels Amics de l'Arquitectura Popular, així com la presentació del llibre Cugula amb la presència de la seva autora, Ivet Eroles. Com és tradicional, no hi ha faltat el típic esmorzar de pagès, un dels moments més esperats pels assistents que volen completar l'experiència rural amb la gastronomia autòctona de la zona.
Lluïsa Solsona, presidenta de l'associació organitzadora, ha fet una valoració "molt positiva" de l'esdeveniment celebrat aquest juliol de 2025. Com a principal novetat d'enguany, s'ha introduït el carnet del Petit Batedor per als infants que participessin en almenys cinc tallers diferents, entre els quals destacaven l'elaboració d'elements amb fang i vímet, cal·ligrafia amb peces de l'antiga fàbrica J. Trepat de Tàrrega o la construcció de pallers. Aquesta iniciativa ha estat especialment ben rebuda pel públic familiar, consolidant el caràcter intergeneracional de la festa.
Preservació del patrimoni agrícola tradicional
En els darrers anys, les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola s'han adaptat a les noves realitats logístiques, concentrant-se en un únic cap de setmana per facilitar la tasca dels voluntaris que fan possible aquesta celebració. Solsona ha destacat "l'entusiasme" dels segadors que no només realitzen les demostracions de tècniques agrícoles ancestrals sinó que també expliquen detalladament els processos als visitants, fins i tot convidant-los a provar-ho en primera persona.
Activitats complementàries i gastronomia local
El programa d'aquesta edició ha inclòs també una demostració de construcció d'una paret mitjançant la tècnica ancestral de la tàpia, a càrrec dels Amics de l'Arquitectura Popular, així com la presentació del llibre Cugula amb la presència de la seva autora, Ivet Eroles. Com és tradicional, no hi ha faltat el típic esmorzar de pagès, un dels moments més esperats pels assistents que volen completar l'experiència rural amb la gastronomia autòctona de la zona.
Infolleida