La 2a Jornada Llavors de Futur inspira a 400 joves targarins a emprendre idees innovadores amb impacte social

26/10/2018

Marc Buxaderas i el seu projecte de monòlegs Posa un discapacitat a la teva vida; Ousman Umar i la seva ong NASCO de foment de l'educació a l'Àfrica i la rapera Alba Martínez (Bittah) i el projecte Versembrant que a través dels seus tallers de rap fomenten l'esperit crític dels joves han estat els 3 testimonis inspiradors de la jornada

L'Ateneu de Tàrrega s'ha omplert aquest matí d'idees emprenedores a la 2a edició de la Jornada Llavors de Futur, que impulsa Ponent Coopera i la Comissió d’Homenatge a Mossèn Josep Garriga en col·laboració amb l’Ajuntament de Tàrrega, per la seva voluntat de fomentar les iniciatives socials i l'esperit emprenedor entre els més joves.

L'actor Marc Homs, presentador d'aquesta gala, ha convidat als 400 alumnes dels diferents instituts de Tàrrega presents al públic a participar a un brainstorming col·lectiu o pluja d'idees a partir de 3 projectes emprenedors explicats pels joves que les han portat a terme. Abans d'entrar al teatre, el grup Impro Barcelona, els esperava per a recollir conceptes i paraules en un paper que després han fet servir pels diferents jocs d'improvització que han realitzat al llarg de tota la gala i que han fet arrencar riures i aplaudiments entre els joves.

La primera experiència inspiradora ha estat la del Marc Buxaderas, un jove de 18 anys afectat per paràlisi cerebral tetraplègica. Va decidir posar en valor els seus dots comunicatius i va passar de fer monòlegs d'humor sobre la seva experiència personal i penjar-los al youtube a fer-los a dalt dels escenaris, o bé davant d'alumnes a les escoles o en jornades motivacionals d'empresaris. “Em considero neurodivers, que vindria a ser que en el moment de néixer una sèrie de neurones se'n van anar a prendre un cafè i ja no van tornar. El que va passar llavors és com quan un equip es queda amb deu jugadors: que el migcentre ha de fer de central, però no en sap prou. Llavors tot
l'equip queda com reajustat. I les neurones fan igual: se solidaritzen, però hi ha coses a les quals no arriben. Per sort, no m'ha afectat la parla i puc parlar fins a l'esgotament” ha explicat el Marc Buxaderas en un moment del seu monòleg. “M’agrada saber que transmetent un relat integrador a les escoles i instituts puc fer arribar el meu missatge als futurs conductors de la societat”, ha afegit.

L’Ousman Umar, el protagonista de la segona experiència, ha deixat commogut a tots els assistents amb la seva colpidora història de vida i de superació personal. Amb 17 anys va travessar el desert del Sahara buscant arribar al somni europeu. De les 40 persones que van començar el viatge en van arribar només 6. Va arribar amb patera a Barcelona i gràcies a la solidaritat d'una família catalana que el va acollir va iniciar els seus estudis fins a treure's actualment un màster a ESADE. Després de la seva experiència personal va veure que la formació podia salvar vides i va decidir fundar l’ONG NASCO, que fomenta l’educació i apropa les eines tecnològiques a les persones del
seu país natal Gahna. "Per a que totes les persones que es trobin en la mateixa situació que jo, no hagin de patir el que em va passar a mi. Que puguin conèixer la realitat que hi ha al món i decideixin el seu futur, si es volen quedar o migrar a un altre país”, ha explicat l’Ousman. Ara també és coordinador de Proactiva Open Arms a l’Àfrica, per evitar haver de fer els rescats al Mediterrani i treballar des dels països d’origen, explicant vivències personals com la seva.

A ritme de rap ha entrat al teatre l'Alba Martínez, coneguda per Bittah en el món del rap. Amb només 24 anys lidera amb 2 companys més el projecte Versembrant, una escola itinerant que mitjançant el rap fomenten l’esperit crític dels joves realitzant tallers a les escoles, entitats i centres cívics. “Amb els nostres tallers busquem despertar en els joves una consciència crítica sobre temes com el racisme, la discriminació, el gènere a través de la música” ha detallat a la jornada de Llavors de Futur.

A la gala d'aquest any s'ha fet el lliurament dels premis del Concurs d’Idees Llavors de Futur dirigit a estudiants de 4t d’ESO i Cicles Formatius, i els alumnes amb necessitats educatives especials d’entre 16 i 21 anys dels centres educatius de Tàrrega. Josep Castellà i la família Castellà Anglarill ha finançat i ha lliurat el 3r premi de 100€ a Younes Addi de l'Escola Sant Josep - Vedruna de Tàrrega i la seva idea d'un parkour park. Maria Rosa Pedrós, en representació de l'Associació Frater que ha finançat amb 200€ el segon premi i l'ha lliurat a Yasser Karmoun, Santi Meléndez, Zacaries Wahb, Oualid El Mayaati de l' Escola Sant Josep - Vedruna de Tàrrega i la seva idea d'una aplicació per registrar les mancances d'accessibilitat a la ciutat. I finalment el primer premi que ha estat lliurat per la Il·lustríssima alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i valorat en 300€ finançats per l'Ajuntament de Tàrrega, ha premiat a Joan Franquesa de l'Institut Manuel de Pedrolo per la seva idea d'una aplicació per fomentar la recerca de feina entre els joves. Perelló ha destacat la importància que els joves puguin emprendre les seves idees i ha manifestat que des del consistori intentaran recolzar sempre que es pugui aquelles idees que tinguin un major impacte per la ciutat.

La jornada Llavors de Futur va néixer per a recordar el llegat de Mossèn Josep Garriga, un emprenedor a la seva època, creador de moltes entitats socials que treballen actualment al territori. Aquest any Ponent Coopera ha entrat a formar part del projecte juntament amb la Comissió d’Homenatge de Mossèn Josep Garriga, formada per l’Associació Alba- Fundació Alba Futur, la Fundació Tutelar de les Terres de Lleida, Cáritas Tàrrega, Frater, Grup de Missions i Mans Unides, la Parròquia de Tàrrega i l’Ajuntament de Tàrrega.
Infolleida