Exposició a la Guàrdia d'Urgell de fotos de 75 casaments celebrats entre 1903 i 1985

24/12/2023

Mostra la transformació de la societat i de l'estètica

Després de l’èxit l’any passat de l’exposició de les antigues cartes als Reis amb alguns dels joguets encara conservats, la Guàrdia d’Urgell ha volgut continuar amb la tradició d’oferir una mostra durant les festes de Nadal, dedicada en aquesta ocasió a uns 75 casaments que van tenir lloc en aquest poble de l’Urgell juntament amb Almenara i les seues masies entre el 1903 i el 1985, que es complementen amb les notícies més destacades dels diaris de l’època. 

El seu impulsor, Jordi Valls, explica que “a part de reviure records, l’exposició mostra la transformació de la societat i de l’estètica amb el pas dels anys, per exemple, a les fotos dels casaments de principis del segle XX anaven tots vestits de negre i la dona estava dempeus al costat de l’espòs assegut, però a mesura que passaven els anys els dos estaven dempeus o asseguts, en igualtat de condicions, i les dones amb vestits blancs”. Valls comenta que “a les fotos més antigues les persones semblaven molt més grans del que eren”, fet que atribueix “a la sanitat, a les medicines, molt menys desenvolupades, i a la falta de productes de bellesa”.

Com a curiositats, val a destacar que dels 75 matrimonis fotografiats el dia del seu casament, no hi ha hagut cap separació, així com el casament d’una veïna (monja) amb Déu. Hi ha fins a tres generacions de famílies.

En l’exposició també es poden veure referències a l’època del poble com l’enyorat Cine Oriente, que va funcionar als anys 50, juntament amb el dia del casament de la persona que projectava les pel·lícules.

Valls afirma que aquestes mostres han aconseguit “unir” el poble, ja que “desperten nostàlgia i molts records, en aquest espai [l’església vella]. Hi ha persones que s’han casat, han batejat els seus fills, que també han fet la comunió aquí, han enterrat avis i pares...”.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)