El Dijous Gras marca l'inici d'una nova tradició a Agramunt

09/02/2024

Aquest any s'ha agafat l'empenta de recuperar la festa, amb un èxit de rebuda

El Dijous Gras ha donat el tret de sortida al carnaval a Ponent. En alguns pobles no se celebra i en concret, a Agramunt, aquest any s'ha agafat l'empenta de recuperar la festa, amb un èxit de rebuda. Per fer-ho, la nova cooperativa cultural la Xicoia i el restaurant el Truc han venut fins a 180 entrepans de carn de porc. El Dijous Gras marca l'inici d'una setmana d'àpats i gresca i acaba el Dimecres de Cendra, quan comença la Quaresma, període en el qual alguns aliments estan prohibits.

Dijous gras o dijous llarder simbolitza el primer dia de carnaval, marcant l'inici d'una setmana plena d'àpats i de gresca. Una festa que a Agramunt no se celebrava des dels anys cinquanta, quan a les escoles cada alumne es portava un entrepà i berenaven tots junts. Ara, la cooperativa la Xicoia i el restaurant el Truc han unit forces per recuperar aquesta tradicional vetllada.

El protagonista de la festa és el porc, i des del Truc, s'han repartit fins a 180 entrepans de costella, cansalada i botifarra d'ou, a banda dels vegetarians d'humus.

El Dijous Gras complementa la festa del carnaval a Agramunt, un dels més potents a Ponent.

La vetllada s'ha acompanyat també d'un concurs de truites de patata casolanes, amb un jurat que ha valorat els àpats.

Noèlia Burgos Domínguez